5 доказани средства срещу безсъние

Сънят позволява на тялото ни да се възстановя и обновява, а без достатъчно сън здравето ни страда. Недостигът на сън може да даде сериозно отражение на нашата производителност през деня и на начина по който се чувстваме. Именно затова трябва да намерим начини да си почиваме добре. За съжаление, много хора изпитват затруднения при заспиване и не могат да получат достатъчно сън.

Времето за сън, необходимо на организма да се презареди варира. За зрелия организъм осигуряването на поне седем часа почивка всяка нощ, е от решаващо значение за поддържането на здрав ум и здраво тяло. В противен случай се чувстваме вяли през деня, страдаме от липса на концентрация и ставаме раздразнителни.

За щастие проблемите свързани със съня са напълно разрешими. Достатъчно е само да си обърнете нужното внимание и да направите някои промени в начина на си живот. За целта приложете следните естествени средства за подобряването на качеството на съня.

Храни за по-добър сън

Добре известен факт е че обилното и тежко хранене вечер, преди лягане е причина за по-трудно заспиване. Препоръчително е вечер да хапвате по-лесно смилаеми храни в по-малки количества, както и да избягвате храненето непосредствено преди сън. Важно да знаете, че има храни, които могат да ви помогнат да спите по-добре – това са храните богати на трипофен (кафяв ориз, царевица, киноа, пуешко месо, ядки и семена). Триптофанът е аминокиселина, която подобно на серотонина и мелатонина, може да помогне на мозъка да поддържа спокойно състояние.

Калций за релаксация

Калцият оказва влияние върху нашия цикъл на сън. Неговите нива са най-високи по време на периода на най-дълбок сън. Това означава, че ако се будите лесно или имате лек сън, то вероятността да имате недостиг на калций е много голяма. Калцият е важен, защото помага на клетките в мозъка да използват триптофан, за да създадат мелатонин – естествено произвеждащо се в тялото средство за сън.

Магнезий за спокоен сън

Освен на дефицита на калций, проблемите със съня може да се дължат и на недостиг на магнезий. Проучванията показват, че по-високите нива на магнезий могат да помогнат за по-дълбок сън. Това до голяма степен се дължи на факта, че този минерал оказва успокояващ ефект върху нервната система. Съчетаният прием на магнезий и калций е от изключително значение, за осигуряването на спокоен сън.

Пасифлора

Това растение е едно от най-ценните и ефективни средства за лечение на тревожност, освен това е полезно за подобряването на съня и лечението на безсъние. Пасифлора може да бъде още по-ефективна при безсъние, когато се комбинира с други растителни екстракти. Комбинацията от пасифлора, валериан, хмел и глог е доказана формула за успокоение на нервите и предизвикване на сън.

Етерични масла

Не е тайна, че етеричните масла са естествен метод за отпускане както на тялото, така и на съзнанието. Лекарствата за постигане на спокойствие могат да причинят многобройни странични ефекти и да ви накарат да се чувствате сънливи и през деня. Но етеричните масла не причиняват тези нежелани реакции. Бергамонтовото и лавандуловото масло както самостоятелно, така и заедно с масло от сандалово дърво, лимонена трева или мандарина, се комбинират отлично, за да ви накарат да се отпуснете и да предизвикват по-бързото заспиване.

Витаголд препоръчва Фиторелакс Ден и Нощ

Напишете коментар

Вашият email няма да бъде публикуван.