За опорно-двигателния апарат

Полезни и вредни храни и напитки при подагра

Пийте много вода – поне 8 чаши на ден. Приемът на обилно количество течности ускорява изхвърлянето на излишната пи­кочна киселина чрез урината. Освен това водата предотвратява образуването на камъни в бъбреците, което е често срещано съ­пътстващо заболяване при страдащите от подагра.

  • Ограничете консумацията на алкохол. Смята се, че той сти­мулира образуването на пикочна киселина и възпрепятства из­хвърлянето й от организма. По възможност се откажете напъл­но от бирата – в нея се съдържат повече пурини, отколкото в другите алкохолни напитки.

 

Забранени храни

Продуктите с високо съдържание на бел­тъчини и пурини повишават нивото на пикочна киселина в организма. Ако стра­дате от подагра, списъкът със забранени те храни включва сос от печено месо, субпродукти (като черен дроб и бъбре­ци), миди, ракообразни, аншоа, сардини, херинга, дивечово месо, пържени храни, варива, аспержи, спанак и карфиол. Из­бягвайте също рафинирани въглехидра­ти (например бяло брашно), овесени трици и продукти с мая (бира и печива).

 

Прием на медикаменти

Ако приемате диуретици (например за лечение на високо кръвно налягане), помолете лекаря си да ви предложи тяхна ал­тернатива. Стимулирайки изхвърлянето на излишните течнос­ти от организма, тези медикаменти понижават концентрация­та на пикочна киселина в урината. А колкото по-малко коли­чество се отделя чрез урината, толкова по-голямо се отлага око­ло ставите.

Приемът на ниацин (никотинова киселина) също може да до­веде до обостряне на състоянието при подагра. Ако са ви пред­писани хранителни добавки с ниацин за понижаване на нивото на холестерола, обсъдете с личния си лекар възможността да за­мените препарата с по-подходящ за вас.

 

Отслабвайте разумно

Ако имате наднормено тегло, не прибягвайте до драстични диети – подобни мерки водят до повишено отделяне на пикоч­на киселина от клетките. Отслабвайте разумно и постепенно. Препоръчва се седмичната загуба на тегло да не надвишава 1 кг.

 

Знаете ли, че?

В миналото подаграта е била известна като болест на аристокрацията, тъй като само заможните хора са имали на трапезата си храни като херинга, скари­ди и тлъсто месо, чиято консумация предизвиква обостряне на състоянието.

 

 

 

Хранителни добавки, които помагат при подагра

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *