Хранителен режим:

Чрез здравословен режим с 5 порции дневно плодове и зеленчуци ще доставите нужните хранителни вещества на стави­те и имунната система. Незаменимите мастни киселини в тлъстите риби (херинга, сардини, сьомга), ядките, семената (особено в лененото семе) и пълнозърнестите продукти са силно ефективни за потискане на възпалението. При някои хора действа добре и ананасът поради съдържанието си на бромелин – ензим, подоб­ряващ храносмилането и стимулиращ усвояването на хранителните вещества. Бромелинът повлиява възпалителните процеси в организма, особено ако се приема между храненията, и може да се взема под формата на екстракт. Бо­ровинките също са полезни при артрит. Те са великолепен източник на мощни антиоксиданти – проантоцианидини, които подобряват съ­стоянието на болните от остеоартрит.

 

Специални съвети за подагра:

Освен горепосо­чените съвети, опитайте и следното:

  • Мастните киселини омега-3 намаляват възпа­лението, затова приемайте всекидневно рибе­но масло, богато на ЕПА (ейкозапентапеларгонова киселина) и ДХА (докозахексапеларгонова киселина).
  • Консумирайте храни, богати на бета-каротин (жълти и оранжеви плодове и зеленчуци), ви­тамин С (цитрусови плодове), витамин Е (растителни мазнини, ядки, семена, бобови култури, яйчен жълтък или хранителна добав­ка с витамин Е) и селен (риба, ядки, пълно- зърнести продукти).
  • Яжте череши, вишни и боровинки, богат из­точник на проантоцианидини, които облекча­ват възпалените стави и намаляват пристъпи­те на подагра.
  • Сведете до минимум или изключете изцяло приема на алкохол.

 

ВКУСЕН ЛЕК

Куркумата съдържа мощ­ни противовъзпалителни вещества, облекчаващи болезнени стави. Към яс­тията се прибавя или прах, или пресен корен от растението.

 

ХРАНИ ПРОТИВ АРТРИТ

За да облекчите симптомите, консумирайте храни, богати на бета-каротин (жълти и оранжеви плодове и зеленчуци), омега-3 мастни киселини (тлъсти риби и ядки) и проантоцианиди (череши, вишни).

 

ВАЖНО:

Глюкозаминът е съединение, спо­магащо за изграж­дане на хрущялна тъкан, и е сред най-подходящите лекарства при остеоартрит. Приема се 3 пъти дневно по една капсула от 500 мг. Възмож­на е и комбинация с друго вещество с подобно дейст­вие – хондроитин сулфат. За да усетите резултат, са необходими някол­ко седмици.

Напишете коментар

Вашият email няма да бъде публикуван.